De Versapers machine zelf

Is de Versapers vaatwasserbestendig?

Nee, de onderdelen van de Versapers zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Bij een temperatuur van 80 graden of hoger vervormen de onderdelen. Bovendien kan het schoonmaakmiddel het kunststof aantasten.
Je kunt de onderdelen het beste direct onder de kraan afspoelen. Wanneer je hiermee te lang wacht, kunnen de pulpresten indrogen en dat maakt het een stuk lastiger schoonmaken. Na het afspoelen, dit duurt gemiddeld 3 minuten, kun je de onderdelen aan de lucht te drogen leggen op het aanrecht of direct afdrogen met een theedoek. Het is verstandig om de siliconen onderdelen ook goed te laten drogen. Een periodieke grote schoonmaak kun je het beste doen door de onderdelen van de topset te laten weken in een oplossing van kristalsoda.

Wat is het verschil tussen een grove en fijne zeep?

De fijne zeef is fijnmazig en houdt de vezels in het sap zoveel mogelijk tegen, wat een glad sap geeft. Overigens kunnen door de fijne zeef ook nog kleine vezeltjes glippen bij vezelrijke soorten groenten en fruit. De fijne zeef is van hard Ultem kunststof, wat hem goed geschikt maakt voor zowel zachte als harde en vezelige soorten groenten en fruit.
De grove zeef laat meer vezels door, waardoor het sap dikker wordt. De grove zeef, die gratis is toegevoegd aanhet slowjuicer-pakket,is van minder hard kunststof. Dat maakt dat deze zeef enkel geschikt is voor zacht fruit. Bij harde producten gaat deze makkelijk stuk.

Voor mensen die meer willen, zijn er nog extra accessoires, zoals een pulpzeefje voor fluweelzacht sap zonder vezels. Ook is er een Ultem grove zeef die wel geschikt is voor alle soorten producten.

Wanneer heb ik een upgrade/vervangingsset Ultem zeef & persvat nodig?

Stel,je hebt een nieuwe zeef nodig of je wilt het persvat vervangen. Houd dan rekening met hoe oud je Versapers slowjuicer is en welk type je hebt. Wanneer je een witte of chroom uitvoering hebt, die gekocht is voor augustus 2010, dan heb je een 1G en heb je de upgrade/vervangingsset nodig. De nieuwe zeef past dan namelijk niet meer in het oude persvat. Wanneer je slowjuicer nieuwer is, dan kun je de fijne zeef wel los kopen. Dit geldt overigens dus ook als je een Parel of Titanium uitvoering hebt, dan kun je ook de fijne zeef los bestellen, ongeacht hoe oud je slowjuicer is.

Hoe kan ik het verschil zien tussen een 1G, 2G of 3G Versapers slowjuicer?

De 1G (Eerste Generatie) slowjuicers van Versapers zijn herkenbaar aan de volledig vrije sapopening. In de 2G versie zit er een ‘schotje’ in de sapopening ter preventie van voorwerpen of vingers die mensen erin kunnen stoppen. Daarbij is de fijne zeef van de 1G wit gekleurd, terwijl de kleur van de fijne zeef van de 2G oranje/geel is.

De 3G heeft een sapstop op de sapuitgang. En in het persvat zit het tandwieltje tegenover de twee uitgangen van de pulp en het sap (en niet er direct voor).

Tijdens het gebruik

Er komen teveel vezels in mijn sap, hoe voorkom ik dit?

Bij de Versapers zit een fijne en een grove zeef. Wil je zo min mogelijk vezels, gebruik dan de fijne zeef. Er zijn producten, zoals ananas, venkel of bleekselderij die van zichzelf veel kleine vezeltjes in zich hebben. De fijne zeef laat ook een klein beetje van deze vezels door.

Het helpt om de producten in een rustig tempo in te voeren. Bij een sneller tempo raakt de zeef voller en wordt het sap ook door de bovenste ring geperst. Daar zijn de gaatjes van de zeef iets groter, waardoor er makkelijker vezeltjes doorheen gaan.

Een extra mogelijkheid is de pulpzeef. Deze kun je eenvoudig op de sapkan leggen, waardoor het sap een extra filtering krijgt.

De Versapers maakt soms piepende geluiden bij het persen, hoe kan dit?

Dit piepen kan ontstaan door sterke wrijving tussen de pers en de zeef. Met name bij hardere groenten, zoals wortel of venkel, kan dit voorkomen. De groente wordt tegen de zeef aan gedrukt met de zwarte persschroef en deze kneust letterlijk de groente, terwijl hij ronddraait en dat kan dit geluid geven. Wanneer er meer vocht bij komt, wordt dit sneller gedempt, bij een combinatie met appel bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je de hardere droge groenten in kleinere stukken snijdt en rustig toevoert, zodat de Versapers rustig zijn werk kan doen. Zo wordt de wrijving in de pers niet te groot en hoort dit geluid er prima bij.

Ik hoorde de Versapers klappen tijdens het persen en toen stopte hij ineens, hoe kan dit?

Dit is een duidelijk signaal dat de machine overbelast wordt en je direct rustiger aan moet doen. Dit probleem heeft met de snelheid van toevoeren te maken. Bij harde groenten, zoals wortels of bieten, heeft de Versapers simpelweg even tijd nodig om het product te vermalen en door de machine te vervoeren/verwerken. Als dit te snel gaat en met net te grote stukken, dan kan de slowjuicer ermee stoppen. Dit betekent dat je de machine tijdelijk overbelast en dat moet uiteraard voorkomen worden. Snijd de biet en wortel in repen of plakjes van 1 cm dik en voer ze rustig in, bij voorkeur 1 voor 1, en laat de machine op zijn eigen tempo persen. In geval van vastlopen, gebruik dan even de reverse-stand (op de aan/uit knop), zodat de producten weer loskomen.

Het demonteren van het persvat gaat lastig en kost soms veel kracht, hoe kan dit?

Wanneer je het persvat van het machineblok af hebt, zie je op de machine drie zwarte ‘nokjes’. Dit zijn de haakjes waarin het persvat wordt vastgedraaid. Als je van dichtbij kijkt, zie je ook de uitsparing eronder; de haakjes haken als het ware in het persvat. Dit betekent dat het een kwestie is van een stukje tegen de klok indraaien, waardoor het persvat uit de haakjes gaat en daarna recht omhoog getild kan worden. Er is geen hefboomkracht nodig. Dus wanneer je klaar bent met het gebruik van de machine, na het persen, kun je het beste de gehele topset eraf draaien door het persvat aan de pulpopening en de sapopening met twee handen vast te pakken en een slag tegen de klok in te bewegen. Dan voel je het persvat uit de haakjes schieten en kun je hem er eenvoudig af tillen.

Het persvat zit muurvast op het machineblok, hoe krijg ik deze los?

De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de vezels en pulp zijn gaan ophopen in het persvat, de druk is toegenomen en er toch een tijdje is doorgegaan met persen. Ondertussen komt er ook weinig tot geen pulp meer uit de pulpuitgang. Hierdoor moet de motor steeds meer kracht gebruiken om rond te draaien en draait de persschroef steeds stroever. Dit zorgt ervoor dat het persvat steeds strakker op de drie zwarte haakjes van het machineblok vastdraait. Er is geen sprake van vacuüm raken.
Om het persvat los te krijgen kun je een forse tik geven tegen de sapuitgang, tegen de klok in. Hier zul je even wat extra kracht voor moeten gebruiken, zodat het persvat van de drie zwarte haakjes kan losschuiven. Controleer na het losmaken direct even of de zwarte haakjes goed schoon zijn, want opgedroogde saprestjes zorgen er ook voor dat het persvat sneller vast kan blijven kleven. Let er volgende keer op dat de pulpopening goed door blijft lopen, zodat de druk niet te hoog oploopt.

Tijdens het persen leek het alsof het deksel losschoot, hoe kan dit?

Wanneer de machine stopt, betekent dat inderdaad dat het deksel niet meer goed dichtzit. Daar zit namelijk een beveiliging ingebouwd. Het verschuiven ontstaat bij hoge druk in het persvat en dat betekent veelal dat je de slowjuicer ‘overvoert’: te snel te veel producten erin, waardoor de zeef moeite krijgt om alles te verwerken en de druk oploopt vanbinnen. Aanstampen met de ‘drukker’ werkt dan ook juist averechts. Bij een te hoge druk komt het deksel onder te veel spanning te staan. Het is belangrijk om de slowjuicer de tijd te geven de producten te vermalen en de producten dus rustig achter elkaar erin te laten vallen.
Het kan ook voorkomen dat, wanneer je gaat persen, de kracht op het persvat erg groot wordt, waardoor het gehele persvat even verschuift op z’n plek. Echter dan schiet het deksel niet los, je kunt gewoon door blijven persen, want de motor blijft draaien. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om de Versapers niet te ‘overvoeren’ en niet te grote (harde) stukken erin te doen.

Hoe kan ik vastlopen van de pers voorkomen?

Dit gebeurt als je te veel tegelijk, te snel achter elkaar of te grote stukken invoert. Je kunt geen halve winterwortels in de vulopening doen en verwachten dat het er in één keer zonder problemen doorheen gaat. Doe de producten in de vulopening alsof het je eigen mond is. In stukjes en niet te snel, geef de pers de tijd om het te verwerken en door de uitvoer te persen. Het helpt ook om harde stukken met zachte stukken af te wisselen.

Wat betekent ‘overvoeren’?

De slowjuicer kneust de producten met 70 toeren per minuut, wat een super kwaliteit sap geeft. Wanneer je de slowjuicer te weinig tijd geeft om de producten te kneuzen en het sap te persen, kan de zeef of de pulpuitgang langzaam verstopt raken. Dit ‘overvoeren’ gebeurt dus bij te snelle toevoer van producten, onnodig aanstampen of te grote stukken erin stoppen. Bij een rustige werking, draait de slowjuicer op z’n best en heb je in een mum van tijd heerlijk vers sap geperst!

Ineens doet onze Versapers helemaal niets meer, hoe kan dit?

Het komt wel eens voor dat de slowjuicer met veel plezier in gebruik is en ineens de volgende dag geen contact meer maakt. Dit kan ook voorkomen wanneer je de Versapers een tijdje stil in de kast hebt laten staan.
Je kunt altijd even de gebruiksaanwijzing erop na slaan. Het belangrijkste is namelijk dat de Versapers goed in elkaar is gezet. Het deksel moet goed dichtzitten. Er zit een magneetje in het deksel en als deze geen goed contact maakt, dan gaat de machine niet aan.
Het zou een tijdelijke storing kunnen zijn als je de stekker altijd in het stopcontact laat. Haal de stekker eens uit het stopcontact voor een paar uur, dan weer terug en probeer het opnieuw. Het is het beste om altijd na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen.
Mocht dit nog niet werken, bel ons dan terwijl je naast de machine staat. Dan doen we een testje via de telefoon en kijken we wat er aan de hand is. In 99% van de gevallen doet de Versapers het dan weer!

Help, er is een voorwerp in de vulopening gevallen en vastgedraaid. Ik krijg het deksel niet meer los. Wat moet ik doen?

Dit is een vervelende situatie die af en toe voorkomt met lepels of andere voorwerpen. Je zou een hele nieuwe topset kunnen kopen, maar dat is het laatste redmiddel. Wij adviseren dat je eerst probeert om het deksel eraf te krijgen, zodat je kunt zien wat de schade binnenin is. Zo kun je per onderdeel kijken of vervanging nodig is en dat is een stuk minder kostbaar dan een nieuwe topset.
De vulopening/deksel zul je dan met veel kracht moeten losmaken. Dat kan het beste zittend op een stoel met het persvat tussen de benen en dan aan ‘het stuur’ naar links draaien. Neem daarvoor de sapopening en de pulpopening in twee handen en draai met veel kracht naar links, tegen de klok in. Je kan veel kracht zetten zonder direct bang te hoeven zijn dat het breekt. Dat is de enige manier om dan nog het persvat open te krijgen. Wij hebben daar geen andere mogelijkheden voor. Hopelijk is dat dan het enige, het is even afwachten wat je van binnen aantreft.

Kan ik met natte handen werken?

De Versapers 2G en 3G hebben uit voorzorg een aan-uitknop die is afgewerkt met een siliconen, spatwaterbestendige hoes. Heb je natte handen? Droog ze dan toch liever eerst af voor je het apparaat aan- of uitzet. Water in de aan-uit knop kan deze beschadigen en elektrische contacten doen oxideren.

Wat moet ik doen als er geen pulp uit de pulpuitgang komt?

De machine is zo gebouwd dat er 1 uitgang is voor de pulp en 1 uitgang voor het sap. De ronde uitgang (rechts als je voor het apparaat staat) is voor het sap. Aan de linkerkant komt de pulp eruit. Soms zit hier een beetje vocht bij, meestal even in het begin wanneer je net bent begonnen. Bij vezelrijke producten kan het voorkomen dat er een opstopping begint te ontstaan. Dat merk je direct wanneer er nauwelijks pulp uitkomt of in heel dunne sliertjes. Met een stukje appel of wortel erbij komt die pulp snel weer tevoorschijn en ook in dikkere reepjes. Wanneer de pulp er niet direct weer uit komt, zet de machine dan 5 tellen in de ‘reverse-stand’ en vervolgens weer gewoon aan. De machine heeft dan even tijd nodig om de beginnende ophoping te verwerken. De pulp zal weer tevoorschijn komen. Is dit niet het geval dan is de pulpuitgang te vol geraakt met vezels en kun je deze het beste even schoonmaken. Het hoeft echter nooit zover te komen, wanneer je producten goed afwisselt, de slowjuicer niet overvoert en de machine voldoende tijd geeft om de producten te verwerken.

Er komt sap onder het persvat vandaan tijdens het persen, hoe kan dit?

Dit betekent dat de druk in het persvat dusdanig hoog is geworden dat het sap een andere uitweg zoekt dan de sapuitgang. Dit kan gebeuren bij ‘overvoeren’ of bij zeer vezelrijke groente/fruit, dat te snel en in te grote stukken wordt doorgevoerd. Hierdoor kan de Versapers verstopt raken, loopt de druk op en zoekt het sap een andere weg. Je kunt dit voorkomen door vezelrijke producten in kleine stukken te snijden dwars op de vezelrichting en rustig in te voeren, zodat de slowjuicer voldoende tijd heeft om het sap te persen.

Schoonmaken

Hoe kan ik de machine het beste schoonmaken?

Maak de Versapers direct na gebruik schoon. Dat is het makkelijkst en zo hebben fruitzuren minder invloed op de plastic onderdelen. Gebruik het bijgeleverde borsteltje om de zeef schoon te maken. Omdat groenten en fruit vrijwel niet vet zijn, kun je voor het dagelijks schoonmaken het beste alleen water gebruiken. Gebruik slechts af en toe afwasmiddel en een zacht sponsje, dan gaan de plastic onderdelen langer mee. Voor de GROTE SCHOONMAAK om alle aanslag te verwijderen, kun je het beste de topset een nacht in warm water met kristal soda weken. Na een nacht weken verwijder je makkelijk alle aanslag met een borsteltje. De onderdelen van de Versapers kunnen NIET in de vaatwasser.

Is er een makkelijke manier om de pulpuitgang schoon te maken?

De borstel heeft aan de achterkant een taps toelopend puntje. Open eerst het siliconen lipje aan de onderkant van het persvat en gebruik dan de achterkant van de borstel om de vezels uit de opening te halen. Eventueel werkt een Chinees eetstokje ook erg makkelijk. Als je lange vezels korter hebt gesneden, dan wordt dit ook makkelijker, omdat er geen/minder lange vezels in blijven zitten.

Hoe kan ik de siliconen borsteltjes van de ronde schraper het beste schoon maken?

De siliconen borsteltjes zijn belangrijk om schoon te houden. Je kunt periodiek deze borsteltjes eruit schuiven, extra schoonmaken en dan weer terug erin schuiven. Ze zitten dus niet permanent vast gemonteerd.

Op de siliconen onderdelen zitten zwarte stipjes, hoe krijg ik deze weg?

De zwarte stipjes ontstaan door achtergebleven restjes op een vochtige plek. Zorg er daarom voor dat je de onderdelen iedere keer na het schoonmaken goed laat drogen. Je kunt de siliconen onderdelen in warm water met kristal soda een nacht laten weken. Daarna kun je de zwarte stipjes wegborstelen of wrijven. Wanneer dit alsnog niet lukt, is het siliconen materiaal teveel aangetast.

Er zit een bruingekleurde aanslag in het persvat, hoe krijg ik dat weg?

De bruingekleurde aanslag kan ontstaan bij intensief gebruik van de Versapers of bij oppervlakkig schoonmaken. Om alle aanslag te verwijderen, kun je het beste de topset een nacht in warm water met kristal soda laten weken. Na een nacht weken verwijder je makkelijk alle aanslag met een borsteltje. De onderdelen van de Versapers kunnen NIET in de vaatwasser.

Eigenschappen van groenten en fruit

Hoe kan ik vruchten met harde pitten gebruiken?

Een harde kersenpit, pruimenpit of abrikozenpit kan de zeef beschadigen. Verwijder daarom altijd harde pitten voordat je sap maakt. Vuistregel is: als je op de pit kunt kauwen met je tanden en het doet geen pijn, dan kan hij zonder problemen in de Versapers. Pitten van bijvoorbeeld appels, citrusvruchten, etc. vormen geen probleem. Pitten of zaden van bijvoorbeeld papaja of galiameloen kun je het beste eerst met een lepel grotendeels verwijderen.

Kan ik sap van bessen of druiven met pit maken?

Ja, dat kan. Echter het is belangrijk om te zorgen dat je dit met behoud doet. Sommige pitten zorgen voor een iets bittere bijsmaak. De pitresten van bessen en druiven kunnen zich ook in de zeef gaan ophopen. Kijk dus of de uitvoer goed blijft doorlopen. Stokt deze, maak de pers dan eerst schoon van pitten voor je verder gaat. Over het algemeen kun je probleemloos sap maken van 500 gr tot 1 kg bessen of druiven met pit. Pitloze druiven zijn natuurlijk ideaal.

Hoe kan ik harde en/of vezelige groenten gebruiken?

Wortels en bieten zijn erg hard. Vezelige groenten, stelen van kruiden of selderij kunnen erg taai zijn. Zorg er daarom voor als je deze producten gebruikt, dat je ze in kleinere reepjes of plakken van 1 cm dik snijdt voor gebruik. Het is goed om ze om en om te mengen met zachte stukken, zodat de uitvoer van het apparaat verbetert. Laat het apparaat ze ‘consumeren’ voordat je er meer van invoert. Te snel, te veel harde stukken invoeren kan het apparaat uiteindelijk ook sneller doen slijten of zelfs beschadigen. Vuistregel is dat je stukjes maakt die je ook met de hand in je mond zou kunnen doen om te eten.

Is het gebruik van sojabonen, granen en noten mogelijk in de Versapers?

Ja, dit is mogelijk mits de producten minstens 6 uur in de week zijn gelegd of gekookt voordat je ze samen met wat water in de Versapers doet. Wanneer de producten hard en ongekookt of ongeweekt de Versapers ingaan, dan zal de zeef stuk gaan. Met geweekte sojabonen en water kun je zelf sojamelk maken met de Versapers. Hetzelfde geldt ook voor amandelen of andere noten.

Tarwegras, ananas en bleekselderij geven soms verstoppingen, hoe kan ik dat voorkomen?

Vezelrijke groenten en fruit en tarwegras zijn best een uitdaging voor de Versapers. De lange vezels kunnen zich om de persschroef wikkelen of ophopen in de pulpuitgang, waardoor een verstopping kan optreden of het apparaat zelfs kan vastlopen. Dit alles voorkom je door de vezelrijke producten in korte stukjes van 1 à 2 cm te snijden, dwars op de vezel. De korte vezel zal namelijk niet zo snel een verstopping veroorzaken.
Naast kleinere, korte stukken is het ook slim om tussendoor stukjes appel of wortel toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de vezels in de machine weer meegevoerd worden en de doorvoer weer ruimte krijgt en dus een verstopping wordt voorkomen.

Er lijkt wel puree uit te komen in plaats van sap, hoe kan dat?

Sommige producten hebben van zichzelf weinig echt sap in zich en hebben een dichte structuur. Dit maakt dat er relatief weinig sap uit te halen is. En omdat de structuur dicht is maar wel fijn, kan het sapresultaat wat dikker zijn. Voorbeelden zijn banaan, avocado of moesappels. Er zijn geen methodes om dit te voorkomen, omdat het product nu eenmaal zo is.
Wanneer je dit type producten combineert met heel sappige producten zoals een Granny Smith appel, komkommer of sinaasappel, etc. dan wordt het dikkere sap eenvoudig doorgespoeld.

Ik heb een boomgaard, kan ik de Versapers gebruiken om grote hoeveelheden appel-, bessen- of druivensap te maken?

De ervaring leert dat appels van eigen boomgaarden heel divers van structuur kunnen zijn en over het algemeen vrij moezig. De moezige structuur van de appel geeft relatief weinig sap, waardoor er teveel vezels in het sapresultaat meekomen. Daarom raden wij het je af om met dit doel een Versapers aan te schaffen, tenzij je natuurlijk ook voornemens bent om veel andere sappen te maken. Voor druiven hangt dit sterk af van het soort druif. Pitloze druiven gaan uitstekend. De meeste druivenpitten geven wat bitterheid mee aan het sap. Met weer andere soorten druiven dien je na elke kilo de zeef even schoon te maken. Soms blijven er namelijk steeds meer pitjes achter in de zeef, waardoor er een ophoping en verstopping kan ontstaan in het persvat. Bij aalbessen dien je al na een halve kilo de zeef schoon te maken vanwege de pitjes.

Moet ik sinaasappels van te voren schillen?

Ja, dat is nodig, vanwege de ongezonde stoffen die in de schil zitten. Ook geeft de schil een vieze bittere smaak aan het sap.

Kan de schil van citroen en limoen in de slowjuicer?

Ja, dat kan, mits je slechts enkele schijfjes gebruikt voor een extra aroma in het sap. Wel is de schil erg taai. Snijd deze daarom in kleinere plakjes, zodat de Versapers deze makkelijker kan persen en de druk in de zeef niet te hoog oploopt. Wil je citroen- of limoensap maken, dan is het belangrijk om vooraf de schil eraf te halen.

In mijn glas scheidt het sap van de pulp, dat gebeurt toch niet bij slowjuicen?

Afhankelijk van het product zit er meer of minder water in. Wanneer sap een tijdje staat zullen door het verschil in dichtheid de vezeltjes naar boven drijven. Dit zorgt voor een lichte scheiding van sap en vezels. Dit is echter niet vergelijkbaar met het effect van een sapcentrifuge. Daar wordt door de hoge draaikracht het sap stuk geslagen en met veel toevoeging van zuurstof van elkaar gescheiden. Hierdoor is de kleur van dit sap ook direct een stuk doffer.

Hoe komt het dat ik schuim op m’n sap krijg?

Dit heeft met name te maken met het type groente/fruit en soms ook met de versheid. Producten als tarwegras en boerenkool zullen meer schuim creëren dan komkommer of meloen. Voornamelijk zepige groenten of niet-verse producten kunnen schuim vormen. Dit ligt aan het type groente en is niet geheel te voorkomen. Het helpt vaak als je dingen in de vulopening mengt. Maak je dus sap van verschillende producten, dan kun je deze het best al in de vulopening, bij het toevoeren, afwisselen.

Hoe blijft mijn sap goed houdbaar?

Je kunt het beste de sappen direct of dezelfde dag opdrinken, omdat de voedingswaarde met de tijd achteruit gaat. Wil je sappen langer bewaren, doe dit dan in een glazen fles en vul de fles tot het randje, zodat er geen zuurstof bij komt, en sluit deze af met een dop. Zo blijft het in de koelkast tot ongeveer 48 uur goed. Sommige sappen, zoals van appel, worden na verloop van tijd wel anders van smaak en kleur. Groentesappen blijven langer goed en houdbaar.

Hoe kan ik voorkomen dat vezels de uitvoer verstoppen?

Lange sterke vezels van bladgroenten kunnen de uitvoeropening verstoppen. Zorg dat je deze vezels korter snijdt (1 tot 2 cm). Het beste is om een grote snijplank met koksmes te gebruiken en alles zo in kleinere stukjes te snijden. Dat vergemakkelijkt de invoer en verbetert de extractie en ook de uitvoer (hoe kleiner, hoe makkelijker en beter het gaat). Bij zachte -niet vezelige- producten zoals meloen/appel/komkommer, etc. is dit minder van belang. Maar hoe harder en vezeliger het product, hoe meer het helpt als je het eerst wat fijner snijdt in stukjes zo groot alsof je ze zelf zou opeten.

Wat kun je doen met de overgebleven pulp?

Daar zijn zeker mogelijkheden voor. Een paar voorbeelden: toevoegen van bijv. wortel/spinazie pulp in de lasagne, of groentepulp in de soep. Worteltjestaart, een vegaburger of met bloem en boter erbij koekjes uit de oven. Wat ook lekker kan zijn, is om de pulp voor een deel weer bij het sap te voegen en zo in combinatie met bijvoorbeeld yoghurt of melk en nog wat zaden of gecrunchte nootjes er meer een smoothie van te maken.
Kortom, zeker de moeite waard om wat mee te doen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de smaak van de pulp op zichzelf best wel flauw is, omdat de smaak met name in het sap is terecht gekomen. Dus toevoegen van kruiden, zoals peper of een variant uit de Italiaanse kruiden, is wel aan te raden.
Wanneer je een lekker recept met pulp hebt, dan vinden we het leuk als je deze met ons wilt delen. Wie weet wordt deze wel opgenomen als nieuw recept in ons receptenboek!

Zijn er suggesties voor recepten?

Omdat je met een Versapers prima alle soorten groenten en fruit kunt persen, zijn je mogelijkheden onbeperkt. Vaak bepaalt de voorkeur van je smaak de sapjes die je graag maakt. Maar probeer regelmatig nieuwe variaties uit. Dat is leuk, lekker en zo leer je nieuwe smaken ontdekken.
De Versapers wordt tegenwoordig standaard geleverd met een receptenboekje met 64 recepten. Tevens is dit boekje te koop in onze webshop.

Verschillen in slowjuicers

Wat is voor mij de beste keuze in slowjuicers van Versapers?

Versapers biedt 7 modellen slowjuicers. De belangrijkste verschillen zitten in het design, de kleur en wel of geen handvat. De modellen Wit en Chroom hebben een handvat wat makkelijk is wanneer je de Versapers regelmatig wilt verplaatsen van bijvoorbeeld je keukenkastje naar het aanrecht. De andere modellen zijn zonder handvat, waardoor het design iets strakker is en ze minder ruimte innemen.
Verder is ons nieuwste model de Versapers 3G, verkrijgbaar in de kleuren Aubergine, Sea Green en Titanium. Deze hebben ten opzichte van de 2G modellen een sapstop extra, een nieuw ontworpen persvat (BPA-vrij) en vulopening, een extra schoonmaakborsteltje en zijn verpakt in een unieke geschenkdoos.

Is de Versapers hetzelfde als een Hurom, Oscar of de Omega?

De Versapers, Hurom en anderen worden in dezelfde fabriek gemaakt. Het binnenwerk is hetzelfde, maar er zijn verschillen in de behuizing, verpakking, etc. Versapers is importeur en werkt onder eigen merknaam samen met de Hurom fabriek.
Je kunt er dus van op aan dat je met de Versapers een topkwaliteit product hebt met ruim 40 jaar ervaring en ontwikkeling. De Versapers producten worden met de grootst mogelijke zorg en kennis vervaardigd.

Wat is het verschil tussen de Versapers, een blender en een sapcentrifuge?

De machines zijn zeer verschillend van elkaar en eigenlijk niet te vergelijken. De Versapers is een slowjuicer, waardoor met een laag toerental (en alsnog een snel sapresultaat) groente en fruit zacht gekneusd en geperst worden. Dit geeft een kwalitatief hoogwaardig sap, waarbij de mineralen en enzymen intact blijven. Levend sap noemen wij het ook wel.
Een sapcentrifuge centrifugeert het fruit met extreem hoge snelheid. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en er komt veel zuurstof bij het sap, waardoor oxidatie van het sap direct start. Dit is slecht voor de houdbaarheid en de kwaliteit.
Bij een blender is er geen scheiding van sap en pulp en is er ook sprake van een zeer hoge snelheid.
Smoothies maken kan met de Versapers ook. Je kunt het sap en de pulp gewoon weer combineren en het mooie is dat je zelf nog kan bepalen welke pulp uit de Versapers je toevoegt aan je smoothie!

Wanneer kan ik beter een horizontale of een verticale slowjuicer kopen?

De beide machines hebben ieder hun sterke punten, waardoor ze iemands voorkeur kunnen hebben in de aankoop. De Versapers is een verticale slowjuicer waarin de producten die je erin laat vallen vanzelf meegenomen en geperst worden (zelfvoerend). In geval van een horizontale slowjuicer zul je de producten vaak met de stamper erdoor moeten drukken. De verticale slowjuicer is voor diverse groenten en fruit geschikt, inclusief tarwegras. Echter, wanneer je dagelijks tarwegras wilt persen, raden wij je een horizontale slowjuicer aan. Door de langere persschroef kunnen ze het beste rendement uit tarwegras halen en is de zeef minder aan slijtage onderhevig.

Garantie

De zeef is stuk gegaan, valt dit onder de garantie?

De grove zeef heb je gratis en extra bij de Versapers ontvangen en is bedoeld voor zacht fruit. Wanneer deze stuk is gegaan, is er veelal hard fruit of groenten mee geperst. De fijne zeef is van supersterk kunststof en kan nauwelijks stuk gaan. Wanneer dit wel het geval is, zijn er meestal harde pitten of zaden in gebruikt of is het een kwestie van een ernstige mate van ‘overvoeren’.
Je kunt een verzoek indienen voor vervanging onder garantie. Stuur hiervoor een email aan info@sapnatuurlijk.nl met daarbij een foto van de kapotte zeef en jouw toelichting op wat er is gebeurd. Wij nemen dan graag contact met je op. Deze procedure geldt ook wanneer je de Versapers in een winkel bij een van onze dealers hebt gekocht.

Er zit een beschadiging op de persschroef, valt dit onder de garantie?

De persschroef is in een vorm gegoten, waardoor er een gietmarkering zichtbaar blijft op de naad. Dit is dus geen beschadiging en kan geen kwaad voor je Versapers. Je kunt hier gewoon mee doorpersen. Wanneer je toch twijfelt, stuur dan een foto met toelichting naar info@versapers.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat is de garantietermijn?

Sap Natuurlijk staat voor de kwaliteit van haar producten. Daarom bieden wij 10 jaar garantie op de motor en 2 jaar garantie op de topset. Wanneer een onderdeel defect is neem dan contact op met ons. Je kunt een email sturen aan info@sapnatuurlijk.nl met daarbij een foto van het defect en een uitleg wat er gebeurd is. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden voor garantie te onderzoeken. Wanneer een onderdeel vervangen wordt, is er altijd sprake van €7,50 verzendkosten, deze vallen namelijk buiten de garantie.

Op de siliconen onderdelen zitten zwarte stipjes, hoe krijg ik deze weg?

De zwarte stipjes ontstaan door achtergebleven restjes op een vochtige plek. Zorg er daarom voor dat je de onderdelen iedere keer na het schoonmaken goed laat drogen. Je kunt de siliconen onderdelen in warm water met kristal soda een nacht laten weken. Daarna kun je de zwarte stipjes wegborstelen of wrijven. Wanneer dit alsnog niet lukt, is het siliconen materiaal teveel aangetast.

Wat heb ik nodig als garantiebewijs?

Je aankoopbon is je garantiebewijs. Dit kan de factuur (pdf) van Versapers zijn of de kassabon van de betreffende Versapers dealer waar je de slowjuicer hebt gekocht. In geval van een garantieverzoek kunnen wij om je aankoopbon of factuur vragen.